wiano.eu
YouTubeFacebook

2013-11-20 Owce skuddy

W Muzeum Budownictwa Ludowego w Olsztynku żyją bardzo rzadko spotykane w Polsce owce skuddy. Jest ich w naszym kraju zaledwie kilkaset sztuk. Muzeum otrzymało kilka w podarunku od władz Osnaburck w Niemczech. 

 

Fot. Archiwum własne

Owce skuddy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jest to rasa prymitywna. Są mało wymagające. Jedzą latem trawę, gałązki drzew, pokrzywy, oset, głóg, jeżyny. Można je trzymać na zaniedbanych pastwiskach. Zjedzą chwasty, mało przydatne rośliny i samosiejki krzewów i drzew. Zimą są karmione sianem i słomą.


Są niewielkich rozmiarów. Mają wysmukłą budowę ciała, dużą i ciężką głowę, szerokie czoło, małe oczy i uszy, krótki ogon oraz rogi w kształcie ślimaka.


Ich sierść jest biała, szara, brązowa, czarna i srokata. Są nieśmiałe i płochliwe. Bardzo ruchliwe i skoczne, o czym przekonaliśmy się obserwując je w skansenie. 


Podczas II Wojny Światowej rasa ta prawie całkowicie wyginęła. Uchowały się pojedyncze sztuki na zachodzie Europy. Dały początek obecnej światowej populacji.

 

Owce skuddy

 

 

Zobacz też:

Skansenowski Juruś http://wiano.eu/article/392

Kozy w Kolbuszowej http://wiano.eu/article/2190

Drób w skansenie http://wiano.eu/article/2170

Drób, osły i żurawie http://wiano.eu/article/2128

Kury i kaczki http://wiano.eu/article/1178

 

 


 

MIEJSCE NA REKLAMĘ

Artykuły polecane

Najczęœciej czytane

do góry

Copyright © 2009 Wiano.eu | Wszelkie prawa zastrzeżone
Tworzenie stron Webton.pl